Fri frakt över 995 kr
Texas BBQ
KUNDVAGN
Total: 0

Röken

IMG

Det finns många olika sorters rök och röken från trä är själva essensen av BBQ. Rök från brinnande trä kan bestå av över hundra olika beståndsdelar. Det är när dessa kommer i kontakt med maten som det blir den där magiska smaken. Alla som har smakat en brisket som har legat i smokern i flera timmar vet precis vad det handlar om. Röken tränger in i köttet och ger lukt och smak, bara genom att lägga några träbitar på kolet när du grillar indirekt ger en rökig krydda till maten.

 

Fukten

Rökt kött får en rosa ring innanför stekskorpan/barken. Denna rökring är beviset för att köttet har tillagats med rök. Att få till den perfekta rökringen kan kräva många försök och det är en mindre vetenskap hur den uppstår men det handlar främst om rätt fuktighet och rökens kvalitet. Här är några tips när det kommer till fuktigheten:

  • - Håll hög fuktighet i smokern, ex med hjälp av en aluminiumform med vatten
  • - Håll en stadig, låg temperatur om ca 110 grader så köttytan hålls fuktig
  • - Tillsätt fukt genom att spraya äppeljuice direkt på köttet.
  • - Börja med kallt kött. Vattnet kondenserar på den kalla ytan precis som en kall ölburk en varm sommardag.

 

Veden

När det kommer till röken så är det viktigt att ha rätt ved i smokern. Frukt- och nötträd är de bästa trädslagen för ved som ska användas att röka kött med. De har en tät cellstruktur och brinner stadigt och långsamt och ger därmed rätt förutsättningar för att få till en bra rök.

Veden behöver även vara ordentligt torr och vara så ren som möjligt så ta inte vilket trä som helst. Veden ska ha torkats i minst ett års tid alternativt i en kiln-ugn.

 

Elden

Bra rök kommer från en bra eld. En eld som brinner med ved avsedd för BBQ. Satsa på att bygga upp en liten men ordentligt varm eld. Ge elden så mycket luft den behöver, blir det för varmt i smokern så har du för stor eld. Håll inte på med att mixtra med spjällen för att reglera temperaturen.

Myten att ju mer rök desto bättre stämmer såklart inte. Det är istället en liten mängd av tunn blå rök som är tecknet på att du har fått till rätt typ av rök som ger den rätta, goda rökta smaken.

 

Träsorter

För mild träsmak passar exempelvis körsbär, lönn, ek, pecan. Passar bra för mat som inte är starkt smaksatt av kryddor, såser eller annat.

För en kraftigare röksmak passar exempelvis hickory eller mesquite. Passar bra för mat som har kryddats eller mat som tillagas snabbt, ex fisk eller tunna bitar av kött.

IMG